Vrouwen, laat een man je uitstrijkje doen
Medisch Contact – 26 september 2024 – Anouk Putker
Bevoorrecht, dat zijn we anno 2024. Bevoorrecht dat we openlijk praten over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat we steeds meer kunnen praten over de lichamelijke of seksuele ellende die sommige vrouwen (en mannen!) hebben meegemaakt. Bevoorrecht zijn we omdat er zoveel mensen publiekelijk strijden voor seksuele gelijkheid en gerechtigheid voor de mensen die dat moeten missen. Omdat vrouwen anno nu een andere zorgverlener durven vragen als dat beter is.
Als ik met mijn blote billen op de rand van de onderzoeksbank van mijn huisarts lig, ben ik eveneens bevoorrecht. Ik lig daar ontspannen, binnen redelijke kaders natuurlijk. Hoewel een uitstrijkje geen feest is, kan ik daar wel helemaal oké zijn. Ook met een bouwlamp op mijn onderzijde en het gerinkel van een roestvrijstalen eendenbek op de achtergrond. Ik krijg het zelfs voor elkaar om op het allerlaatste moment te vragen: ‘Heb je nog een coassistent rondlopen?’
De huisarts schudt nee. Het is vakantietijd en er is momenteel geen huisarts in opleiding. ‘Maar zeker voor de mannelijke huisartsen in opleiding is het tegenwoordig zo lastig om spiraaltjes te plaatsen, uitstrijkjes te maken of gynaecologisch onderzoek te oefenen.’
‘Heb je nog een coassistent rondlopen?’
Dat knaagt aan me. Ik lig hier niet voor mijn lol. Ik lig hier omdat ik vertrouwen heb in het vakmanschap van mijn huisarts. Ik heb ook vertrouwen in mijn eigen handen, ogen en oren gekregen omdat er patiënten waren die me aan hun meest intieme lichaamsdelen wilden blootstellen. Letterlijk. Door honderden keren naar een normaal, gezond lijf te leren kijken en voelen herken ik nu ook abnormaal en griezelig. Want laten we eerlijk zijn, als jij aan je borsten laat voelen door een dokter, dan wil je dat die dokter abnormaal en griezelig weet te herkennen. Dat wens je ook je moeder, zus en tante toe.
Dus hierbij een oproep. Als jij, net als ik, bevoorrecht en vrij bent van ellende aan of in je lijf, vraag dan of een man, de jongste coassistent of huisarts in opleiding je uitstrijkje kan maken. De kundige dokter van morgen is immers de dokter die vandaag kan leren.
PS: Nogmaals, als er een reden is – groot of klein – om wél om een andere zorgverlener te vragen: doen!