Recensie boek Urogynaecologie

Recensie boek Urogynaecologie

Home
urogynaecologieboek

Door Anne Loohuis
Gepubliceerd 2 juni 2020

Met dit boek willen de auteurs de huisarts ondersteunen in het bieden van deskundige eerstelijns urogynaecologische zorg en het verbreden van de kijk op dit vakgebied. Daarin zijn zij absoluut geslaagd.

Het boek begint bij de basis van de urogynaecologie zoals epidemiologie, embryologie, en lichamelijk en aanvullend onderzoek. Vervolgens gaat het dieper in op specifieke klachten en ziektebeelden zoals subfertiliteit, plasproblemen bij kinderen en seksueel overdraagbare aandoeningen. Tot slot volgen actuele aandachtsgebieden zoals preventie van HPV-infectie, genderdiscongruentie en genitale traumata. De indeling van het boek is overzichtelijk, de hoofdstukken zijn niet te lang en niet te kort. Heldere illustraties en afbeeldingen ondersteunen de informatie. Een groot aantal urogynaecologisch opgeleide huisartsen en bij de eerste lijn betrokken specialisten schreven mee aan dit boek.

Als toekomstig huisarts voel ik me behoorlijk bekwaam om een patiënt goede, urogynaecologische, eerstelijnszorg te bieden nadat ik me heb verdiept in de relevante richtlijnen. Wat dit boek extra biedt, is een breder perspectief. Het boek is gebaseerd op de relevante richtlijnen en vult deze aan met achtergronden die in de spreekkamer het differentieel diagnostisch denken, het onderzoek en de beleidsvoering ondersteunen. Zo
zijn de anatomie, embryologie, fysiologie en epidemiologie direct toepasbaar. Door het gehele boek belichten de auteurs culturele verschillen die het consult kunnen beïnvloeden en geven daarbij tips voor communicatie met patiënten. Bovendien is er aandacht voor actuele ontwikkelingen in de wetenschap. De informatie die ik na het lezen van de richtlijn anders nog even in verschillende bronnen zou opzoeken ter voorbereiding op het consult, staat nu overzichtelijk gebundeld in dit boek. Een kritische noot is wel dat een deel daarvan een beknopte herhaling is van de richtlijn. Dat maakt dat het boek, bij vernieuwing van een richtlijn, wat kan gaan achterlopen op de actuele aanbevelingen.

Dit heldere boek omvat alle facetten van een urogynaecologisch consult in de huisartsenpraktijk, zonder te verzanden in te veel achtergrondinformatie. Het boek kan de (toekomstige) huisarts absoluut ondersteunen in het bieden van deskundige urogynaecologische zorg.

Waardering: ●●●●●
Toine Lagro-Janssen, Doreth Teunissen (redactie) | Praktische Huisartsgeneeskunde Urogynaecologie | Houten: Bohn
Stafleu Van Loghum, 2019 | ISBN 9789036824088 | 601 pagina’s | € 69,95.

Comments are closed.