Reactie bestuur n.a.v. artikel in Medisch Contact betreffende onzorgvuldig plaatsen Ballerine spiraal

Reactie bestuur n.a.v. artikel in Medisch Contact betreffende onzorgvuldig plaatsen Ballerine spiraal

In het recent gepubliceerde onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na aanleiding van meldingen omtrent (on)veiligheid van de Ballerine spiraal werd gesteld dat de toepassing door de zorgverleners veiliger had gekund.
 
Voor (de meeste ) huisartsen is het inbrengen van een spiraal een standaardhandeling waarvoor zij opgeleid zijn. Gezien de toenemende vraag naar alternatieven voor orale anticonceptie verricht de huisarts deze handeling frequent.
De NHG standaard anticonceptie geeft duidelijk richtlijn wat betreft counseling van de patiënte en uitvoering van de handeling.
 
De IGJ benoemt in het rapport onder andere dat niet altijd een echo ter controle van de ligging na plaatsing is uitgevoerd. Dit is echter conform de huidige standaard, waarin ook voor koper spiralen geldt dat alleen bij twijfels over de juiste ligging een controle echo geadviseerd wordt.
De Ballerine spiraal wordt in de huidige standaard anticonceptie niet aangeraden in verband met beperkt onderzoek en beperkte ervaring, de huisarts kan echter mits goed afgewogen een individuele keuze maken.
 
In tijden van shared decision en marktwerking is het niet meer alleen de hulpverlener die mogelijke keuzes aandraagt. Zeker de jonge en digitaal vaardige patiënt komt vaak met een gerichte hulpvraag en erbij horende oplossing. Onder invloed van social media worden ervaringen gedeeld en zijn niet alleen betrouwbare bronnen van invloed op beeldvorming. Een overtuiging kan soms niet door kennis en kunde worden weerlegd.
Dit is een uitdaging voor de hulpverlener, waarbij communicatieve vaardigheden, het vermogen om marketinginformatie te interpreteren en up to date zijn wat betreft nieuwe ontwikkelingen, vereist zijn.
Een oud credo blijft hoe dan ook in deze tijden overeind- primum non nocere.
 
Linda Oberhammer, kaderhuisarts urogynaecologie,
namens Bestuur Kaderhuisartsen urogynaecologie

Artikel in Medisch Contact
Comments are closed.