Amerikaanse apotheken beginnen deze maand met de verkoop van abortuspillen

Amerikaanse apotheken beginnen deze maand met de verkoop van abortuspillen

Op dit moment kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn in Amerika in sommige staten – waar abortus legaal is – naar een abortuskliniek of naar het ziekenhuis. Maar dat gaat vanaf deze maand veranderen. CVS en Walgreens, de twee grootste apotheekketens van Amerika, hebben goedkeuring gekregen om de abortuspil mifepriston te gaan verkopen, zo bericht RTL Nieuws.

Vrouwen kunnen bij een ongewenste zwangerschap dan naar hun eigen huisarts gaan, die een recept kan voorschrijven waarna de pil kan worden afgehaald. “Hierdoor wordt de kans groter dat vrouwen naar hun eigen dokter gaan, de persoon met wie ze al een relatie hebben, en zeggen: ‘Ik ben zwanger, ik wil dit niet.’”, zei Kirsten Moore tegen de krant The New York Times. Ze is directeur van het EMAA-project, een organisatie die abortuszorg in de Verenigde Staten wil verbeteren.

In de staten New York, Pennsylvania, Massachusetts, Californië, Illinois en Rhode Island zullen de abortuspillen de komende weken in de apotheek komen te liggen. Andere staten, waar de regels rond abortus strenger zijn, worden ‘in de gaten gehouden’, zegt een woordvoerder van farmaceut CVS tegen de Amerikaanse krant. “We monitoren en evalueren voortdurend de veranderingen in de staatswetten en zullen de abortuspil afleveren in elke staat waar het wettelijk toegestaan is of wordt.”

‘Belangrijke mijlpaal’
President Joe Biden is blij met de goedkeuring die de farmaceuten hebben gekregen, zei hij afgelopen vrijdag in een verklaring. Hij noemde het ‘een belangrijke mijlpaal in het waarborgen van de toegang tot de abortuspil’. “Een medicijn dat al meer dan twintig jaar goedgekeurd, veilig en effectief is.”
“Veel vrouwen zullen hierdoor binnenkort de mogelijkheid hebben om hun recept op te halen bij een lokale, gecertificeerde apotheek – net zoals ze dat voor elk ander medicijn zouden doen. Ik moedig alle apotheken die dit ook willen aan om hetzelfde te doen.”

Geen landelijk recht op abortus in VS
In 1973 stelde het Hooggerechtshof vast dat vrouwen zelfbeschikkingsrecht hadden en maakte daarmee abortus landelijk mogelijk. Maar daar kwam in 2022 een einde aan toen het Hooggerechtshof dat landelijke recht terugdraaide. De abortuswetgeving kwam hierdoor weer in handen van de staten. Hierdoor is het voor Amerikaanse vrouwen in conservatieve, Republikeinse staten moeilijker geworden om hun zwangerschap te beëindigen.

Het is voor de Democraten een belangrijk thema in de verkiezingstour die op dit moment gaande is.

Comments are closed.